Fri fragt ved køb over 500,-
1-4 dages levering
14 dages fortydelsesret
Faktura og EAN betaling
Hjälp
Konto

Skægkræ

Info: Proverms giftfri fælder virker både til Søvfisk og Skægkræ.
Skægkræet er uofficielt Danmarks nye landeplage. Vores naboer i Norge og Sverige har allerede kæmpet kampen i flere år. Skægkræet er modsat sin artsfælle Sølvfisken hårdfør og resistent. Den har det fint i lavere luftfugtighed hvorfor den indtager hele huset. Bekæmpes de ikke formerer de sig utroligt hurtigt og er for de fleste umulige at komme helt af med!

Proverms giftfrie fælder reducerer bestanden kraftigt og lokaliserer de steder i hjemmet hvor problemet er størst. Fælderne er samtidigt en god investering på lang sigt da de kan genbruges kun med behov for mere lokkemiddel og flere fangstkopper. Start bekæmpelsen på den grønne effektive måde idag!

Læs mere

Hvad skal man bruge til bekæmpelse af Skægkræ?

Der er flere måder hvorpå du kan bekæmpe Skægkræ i dit hjem. Hos Proverm forhandler vi et unikt giftfrit produkt fra Norge: “Silverfish” og anbefaler følgende til bekæmpelse af Skægkræ:
Cirka 2 fælder i soveværelser og 3 fælder i større rum som køkken alrum, opholdsstuer, større gangarealer, osv.
Til sporing i enkelt rum:
Til sporing i flere rum eller fangst i enkelt rum: Sølvfisk og skægkræ starter pakke 
Ved sporing i flere rum: Sølvfisk og skægkræ medium pakke
Ved sporing i hele huset: Sølvfisk og skægkræ standard pakke
Kontorbygninger, lager, institutioner: Sølvfisk og skægkræ Large pakke
Se video om vores fælder til sølvfisk og skægkræ på dette link:

Er Skægkræ skadelige? 

Skægkræ kan forvolde skader i din bolig. Udover at de for mange syner ækle, så spiser skægkræ bl.a. papir, bøger, tapet, malerier og andre stivelsesholdige ting. Derfor kan du netop opleve at finde dem i alt fra køkkenskuffer og skabe, mademballage bestående af pap, samt i dine bogreoler osv. hvor de spiser og gnaver huller, til stor gene. Skægkræ udgør dog ikke en sundhedsmæssig trussel på nogen måder. Tværtimod lever Skægkræ som regel i sunde og ofte nyere boliger. Du bør dog smide madvarer ud hvori du har set skægkræ.

Hvor kommer skægkræ fra?

Skægkræ stortrives pudsigt nok i sunde of ofte nyere boliger, mest på badeværelset og i køkkenet, men også i mørke kroge under sengen, skabe, skænke samt i sprækker ved fodlister. Sølvfisk og skægkræ kan ikke formere sig, hvis der enten er for koldt eller for tørt, derfor ser vi ikke Sølvfisk og skægkræ uden for boligarealer. Sølvfisk og skægkræ fortrækker mørke omgivelser, og derfor ser vi dem ofte pile hen over gulvet, når lyset bliver tændt.
Sølvfisk fortrækker sukkerstoffer og stivelse om føde, men de kan også leve af døde insekter og de proteiner, der fx findes i sæberester i brusekabinen eller håndvasken. De kan også overleve, ved at spise tapetklister og skimmel- og mugsvampe.
Grunde til de kan være til gene for samlere, er at de kan fordøje papir. Angreb på papir, sker dog kun i lokaler hvor luftfugtighed er for høj. Deres mål er de mug- og skimmelarter, som trives i fugtigt papir, og ikke papiret i sig selv.
Sølvfisk er meget nøjsomme dyr, som ikke spiser særligt meget. I meget ekstreme tilfælde kan sølvfisk overleve helt op til et år uden føde.

Bekæmpelse af skægkræ

Når du skal i kamp mod sølvfisk og skægkræ, findes der mange gode råd, fx:
  • Udluftning
  • Insektspray/insektmiddel.
  • Sølvfisk fælde/skægkræ fælder
En god udluftning i 10-15 min om dagen, er med til at sænke luftfugtigheden.
Du kan prøve at putte hvide ukogte ris i en skål med et klæde over, og placere den steder i hjemmet som er særlig udsatte, fx i skade eller skuffer. Risene mindsker fugten, og gør det til mindre attraktivt for sølvfisk.
Et andet godt råd er at blande et par dråber med æterisk olie med lavendelduft i dit normale rengøringsmiddel. Sølvfisk og skægkræ hader lugten af lavendel, så på den måde kan du holde sølvfiskene og skægkræene på afstand.

Spørgsmål og svar om skægkræ-fælder fra Proverm (FAQ)

Fange man andre insekter når man bruger fælder mod skægkræ?

Fælderne er udviklet til sølvfisk og skægkræ (Ctenolepsima longicaudata) og er primært testet til dette. Vi har også set at lokkemidlet er effektivt mod f.eks. Væggelus samt springhaler (små insekter du typisk finder i jorden i dine potteplanter). Vi har også set eksempler på myre, fluer, museumsbiller, almindelige tyvbiller og skolopendre i fælderne. I de hjem hvor der er stor forekomst af skægkræ, er det dog primært disse som går i fælderne. Vi har set nogle edderkopper i fælden, men vi har også set edderkopper som opholder sig i nærheden af fælden uden at blive tiltrukket. At fange skægkræ og springhaler vil nemlig fjerne meget af den mad som edderkopper spiser.

Hvordan fungerer fælden?

Skægkræ tiltrækkes af lokkemidlet i fælden, klatrer op i fælden som udenpå har en rug overflade og falder så ned i fælden som er glat inde mod midten. Her falder de ned i fangstkoppen med lokkemidlet. Efter kontakt med lokkemidlet sidder skægkræene fast og dør. Fælden er specielt udviklet til formålet og er blevet testet igennem mange år.

Er lokkemidlet farligt?

Lokkemidlet i fælderne er principielt set spiseligt for mennesker, men kan indeholde allergener. Det er oliebaseret og kan derfor give pletter på tekstiler ved kontakt.

Hvor bør fælderne placeres?

I første omgang bør fælderne placeres der hvor du har observeret skægkræ. I tilføjelse bør du prioritere de rum som har gode forhold for skægkræ. Dette er rum som er varmere og fugtigere end andre rum, som fx badeværelser, vaskerum og køkken. Husk også at skægkræ kan klatre og det kan være hensigtsmæssigt at sætte fælder på loftplader, i nedsænkede lofter og ovenpå skabe.

Hvor længe kan jeg fange skægkræ med en pakke?

Hver fælde kommer med 3 fangekopper og tilhørende lokkemiddel. Du skal udskifte lokkemidlet når fælden er tørret ud eller er fyldt med skægkræ eller støv. Hvis du fanger mere end 100 voksne skægkræ, kan fælden være tørret ud. På et sted med få skægkræ eller lidt støv, kan fælden stå i et år uden at tørre ud. Støvsugning vil både forlænge, hvor længe hver fælde kan stå, men også reducere fødeforsyningen til skægkræ. Nogle fælder vil samle meget støv og mange skægkræ og have brug for ny lokkemiddel, mens andre kan stå i lang tid uden at have brug for det.

Hvor store er fælderne?

Bunden af fælderne er 12 x 12 cm og de er 3,2 cm høje. Hvis du lægger dem under møbler eller lignende og ikke behøver låget, kan lågets holdere skæres af, så fælden kun er 2,7 cm høj.

Hvor ofte skal jeg skrifte lokkemiddel?

Når fangstkoppen er fuld af insekter, fuld af støv eller tørret ud, skal du skifte lokkemidlet. Vi anbefaler at smide opsamlingskoppen ud, men du kan rengøre den og bruge den igen, hvis det ønskes. Ny eller renset fangstkop tilsættes lokkemiddel og lægges i fælden. Hvor der er lidt fangst, skal du kun skifte lokkemidlet et par gange om året. Hvor der er stor fangst, kan det være nødvendigt at skifte lokkemidlet en gang om måneden eller oftere.

Hvor længe kan fælderne stå?

Fælderne med låg kan bruges igen og igen. Fangstkoppen skal derimod udskiftes eller have nyt lokkemiddel, når den er fuld af insekter, fuld af støv eller er tørret ud. Vi har test, der viser, at fælder med 8 måneder gammelt lokkemiddel, er lige så effektiv som frisk lokkemiddel, over en periode på 4 måneder. Du bør lade fælderne stå, indtil der ikke dukker nye skægkræ op i dem i nogle måneder. Hvis du er for hurtig med at fjerne fælderne, kan bestanddelen blomstre op igen i løbet af et par år. Du kan sætte fælderne op om natten eller i weekenden, hvis du ikke kan have dem stående hele tiden.

Lugter lokkemidlet?

Lokkemiddelet har ikke en betydelig lugt. Nogle synes det minder om honning. Når du åbner flasken, der har været lukket et stykke tid, vil du kunne lugte lokkemiddelet. Du vil højst sandsynligt ikke kunne lugte det i fælderne, medmindre du stikker næsen ned i selve fælden.

Er det farligt hvis jeg har små børn eller husdyr som spiser det?

Lokkemidlet i fælderne er et naturligt produkt spiseligt for mennesker, men kan indeholde allergener. Lokkemidlet indeholder heller ikke noget, som vides at være farlig for hverken hunde eller katte. Fælderne er ikke tætte og lokkemidlet kan lække ud, hvis dyr eller børn leger med dem. Låget presses kun på fælden, hvis du ønsker at låget skal være helt fast, kan dette gøres med plastlim eller du kan smelte lågbeslagene med et strygejern efter låget er sat på. Ønsker du at fastgøre fælden til gulvet, kan dette gøres f.eks. med selvklædende tape eller lignende. Fælderne kan nemt placeres under eller bag ved møbler, og fælderne kan placeres på hylder eller loftplader for at være utilgængelige for børn og dyr.

Udrydder fælderne alle skægkræ i et hus?

Vi har kunder, som har meldt ud at de er blevet fri for alle skægkræ. Det tager tid at komme af med alle skægkræ med bare fælder, men der bliver markant færre skægkræ og mindre besværligt med god fangst i fælder.

Det vi har set, er at der har været en støt nedgående tendens i antallet af skægkræ i fælderne og antallet af skægkræ i de bygninger vi har testet i. Fordi skægkræ tager 2 år at blive kønsmodne, er der en god chance for, at du kan fange alle, der lægger æg og så alle nymferne, før de selv bliver voksne og lægger æg. I vores eget hus ser vi nu sjældent kønsmodne skægkræ, og antallet er konstant faldende.

Hvor lang tid tager det, før du mærker et fald i antallet af skægkræ?

Alle huse er forskellige. Men finder man ud af hvor skægkræene bor (oasen) og har mulighed for at sætte nok fælder i dette område, kan man opleve et klart fald efter 1-2 måneder. Kommer der mange ind fra andre boliger eller fællesarealer, kan det tage længere tid. Det oplevede fald skyldes ikke kun, at mange skægkræ dør. Hvis fælderne er godt placeret, vil mange skægkræ, der ellers ville bevæge sig rundt i huset, i stedet gå ind eller blive i nærheden af fælderne.

Jeg ser flere skægkræ efter jeg har sat fælder!

Lokkemidlet er attraktivt for skægkræ, men de finder ikke altid vejen til fælden. Hvis du ser skægkræ i nærheden af fælden, ved du at de bliver tiltrukket og ikke bruger mere tid på at finde føde, når de har lugtet lokkemidlet.

Jeg har brugt fælderne i et stykke tid, og nu ser jeg ikke flere skægkræ!

Det er godt! Husk at skægkræ udvikler sig langsomt. Fra det tidspunkt, du dræber den sidste hun-skægkræ (>1cm), tager der omkring 2 måneder, før æggene, den lagde, klækkes. Derefter går der noget tid før de nyudklækkede nymfer begynder at bevæge sig ud på jagt efter føde, og det er her du skal fange de unge skægkræ. Du gør derfor klogt i at bruge fælderne i flere måneder, selvom du ikke ser nogen fangster. Du kan reducere antallet af fælde kraftigt og bruge fælderne til detektion. Så ved du hurtigt om du har flere skægkræ tilbage eller om du har fået nye i huset.

Hvis du ved, at en arbejdsplads/skole/børnehave mm. har skægkræ, kan du også regne med, at der kommer nye skægkræ, så det er klogt at beholde nogle af fælderne for at undgå en ny bestand får fodfæste.

Kontakt os

Kontakt os hvis du har brug for hjælp til at finde det rigtige produkt. Du kan kontakte os på mail@proverm.dk
Læs mere
Se åbningstider
Mandag-Fredag 12-16
Kontakt os på 71 74 79 72
Mandag-Fredag 12-16
mail@proverm.dk
Send os en e-mail

Følg os

Copyright © 2024 Proverm ApS
cross