Fri fragt ved køb over 500,-
1-4 dages levering
14 dages fortydelsesret
Faktura og EAN betaling
Hjälp
Konto

Er der flere Skægkræ i nye huse?

25. marts 2023
3 minutters læsetid
Det påstås, at der er flere skægkræ i nye huse end i gamle. Er det sandt, og hvorfor er det sådan? Kommer skægkræene med byggematerialerne? Et indeklima, hvor skægkræ trives Skægkræ foretrækker...

Det påstås, at der er flere skægkræ i nye huse end i gamle. Er det sandt, og hvorfor er det sådan? Kommer skægkræene med byggematerialerne?

Et indeklima, hvor skægkræ trives

Skægkræ foretrækker det varmt. Nye huse er godt isolerede og har en temperatur, som er behagelig for mennesker og skægkræ i de fleste rum året rundt. Et nyt eller renoveret hus vil have flere steder, hvor skægkræ trives bedre end i et gammelt og dårligere isoleret hus. Dette kan også betyde, at bestanden udvikler sig hurtigere og dermed opdages hurtigere.

Skægkræene flytter med i flyttelæsset og i hverdagen

I vores klima opholder skægkræ sig kun indendørs. Skægkræ spreder sig derfor normalt ved, at vi flytter genstande fra et hus til et andet. I hverdagen kan man derfor få skægkræ med i en taske eller pose fra arbejde, skole, børnehave eller træning. Man kan også få dem med hjem fra ferie og andre rejser eller med besøgende. Skægkræ kan også følge med ting, man køber, både i butikken og på nettet. Når man flytter ind i et nyt hus, er der flere steder, hvorfra skægkræ kan komme.

  • Med byggematerialerne
  • Håndværkeres værktøjskasser, som besøger mange huse
  • Fra tidligere bolig(er)
  • Fra skure i tidligere bolig(er)
  • Fra opbevaringsrum/minilagre/andre boliger, hvor flyttegodset opbevares midlertidigt
  • Med møbler og andre genstande fra butik/lager
  • Med møbler og andre genstande købt privat eller fra brugtbutik/loppemarked
  • Ny arbejdsplads/skole/børnehave/træning

De første to punkter gælder i højere grad nye huse, ellers er de fleste punkter uafhængige af husets alder

Skægkræ spreder sig mellem boliger

Skægkræ spreder sig let mellem boliger i sprækker og langs rør og ledninger. Forskning fra FHI viser, at skægkræ med tiden spreder sig til alle enheder i en bygning.

I en bygning med flere boliger vil der være flere mulige kilder til skægkræ, fordi der er flere, som flytter ind og bor der. Ser man på boligstatistikken fra SSB, er andelen af eneboliger lav blandt nye boligbyggerier, ca. 15-20%, mens den er næsten 50% blandt gamle boligbyggerier. Mange nye eneboliger bygges også med udlejningsdel eller med fælles garager, som giver flere muligheder for spredning af skægkræ i eneboliger. Der er altså flere sammenkoblede boliger i nye bygninger, og der vil derfor være flere mulige kilder til, at skægkræ kommer ind.

Flyttemønster

Nye huse bliver fyldt med nye beboere, og med flyttekasser kan skægkræ nemt følge med. Mange, der flytter ind i nye boliger, er i etableringsfasen, flytter ofte og anskaffer også nye møbler, når de flytter til en større bolig. Der er simpelthen mange flere potentielle kilder til skægkræ i mange nye huse end f.eks. hos nogen, der flytter fra en ældre enebolig til en anden. Småbørnsfamilier opdager også let skægkræ, fordi der leges på gulvet, hvor skægkræene er, og man tænder oftere lyset midt om natten eller tidligt om morgenen og afslører dermed de skægkræ, som er aktive i mørket.

Færre sekundære rum i nye boliger

Skægkræ trives i fugtige, varme og stille omgivelser, og i mange huse er tekniske rum i kælderen deres favoritsted. Dette er rum, hvor mennesker i mindre grad opholder sig. I nyere huse er der færre af disse rum, hvilket gør, at mennesker og skægkræ i større grad møder hinanden i primære rum i boligen.

Er der så flere skægkræ i nye huse?

At der er flere skægkræ i nye huse end i gamle er en påstand fra skadedyrbekæmpere, som har set denne trend igennem deres arbejde. Som vi har vist tidligere, kan der være mange årsager til dette, og det er for simpelt at påstå, at dette skyldes byggematerialerne som hovedårsag.

Hvis der er skægkræ på det sted, man flytter fra, er det meget vanskeligt at undgå dem helt. Hvis indflytterne i flere enheder flytter deres ting fra steder med skægkræ, er det næsten garanteret, at skægkræene finder et nyt hjem med gode vilkår for at fylde hele det nye hus

Se åbningstider
Mandag-Fredag 12-16
Kontakt os på 71 74 79 72
Mandag-Fredag 12-16
mail@proverm.dk
Send os en e-mail

Følg os

Copyright © 2024 Proverm ApS
cross