Det påstås, at der er flere skægkræ i nye huse end i gamle. Er det sandt, og hvorfor er det sådan? Kommer de med byggematerialerne?
De foretrækker det varmt. Nye huse er godt isolerede og har en temperatur, som er behagelig for mennesker og skægkræ i de fleste rum året rundt. Et nyt eller renoveret hus vil have flere steder, hvor skægkræ trives bedre end i et gammelt og dårligere isoleret hus. Dette kan også betyde, at bestanden udvikler sig hurtigere og dermed opdages hurtigere.
I vores klima opholder disse skadedyr sig kun indendørs. De spreder sig derfor normalt ved, at vi flytter genstande fra et hus til et andet. I hverdagen kan man derfor få skægkræ med i en taske eller pose fra arbejde, skole, børnehave eller træning. Man kan også få dem med hjem fra ferie og andre rejser eller med besøgende. De kan også følge med ting, man køber, både i butikken og på nettet. Når man flytter ind i et nyt hus, er der flere steder, hvorfra skægkræ kan komme.
De første to punkter gælder i højere grad nye huse, ellers er de fleste punkter uafhængige af husets alder
De spreder sig let mellem boliger i sprækker og langs rør og ledninger. Forskning fra FHI viser, at de med tiden spreder sig til alle enheder i en bygning.
I en bygning med flere boliger vil der være flere mulige kilder til skægkræ, fordi der er flere, som flytter ind og bor der. Ser man på boligstatistikken fra SSB, er andelen af eneboliger lav blandt nye boligbyggerier, ca. 15-20%, mens den er næsten 50% blandt gamle boligbyggerier. Mange nye eneboliger bygges også med udlejningsdel eller med fælles garager, som giver flere muligheder for spredning i eneboliger. Der er altså flere sammenkoblede boliger i nye bygninger, og der vil derfor være flere mulige kilder til, at skægkræ kommer ind.
Nye huse bliver fyldt med nye beboere, og med flyttekasser kan skægkræ nemt følge med. Mange, der flytter ind i nye boliger, er i etableringsfasen, flytter ofte og anskaffer også nye møbler, når de flytter til en større bolig. Der er simpelthen mange flere potentielle kilder til kræene i mange nye huse end f.eks. hos nogen, der flytter fra en ældre enebolig til en anden. Småbørnsfamilier opdager også let skægkræ, fordi der leges på gulvet, hvor disse skadedyr er, og man tænder oftere lyset midt om natten eller tidligt om morgenen og afslører dem, som er aktive i mørket.
De trives i fugtige, varme og stille omgivelser, og i mange huse er tekniske rum i kælderen deres favoritsted. Dette er rum, hvor mennesker i mindre grad opholder sig. I nyere huse er der færre af disse rum, hvilket gør, at mennesker og skægkræ i større grad møder hinanden i primære rum i boligen.
Er der så flere i nye huse?
At der er flere skægkræ i nye huse end i gamle er en påstand fra skadedyrbekæmpere, som har set denne trend igennem deres arbejde. Som vi har vist tidligere, kan der være mange årsager til dette, og det er for simpelt at påstå, at dette skyldes byggematerialerne som hovedårsag.
Hvis de er, på adressen i det sted, man flytter fra, er det meget vanskeligt at undgå dem helt. Hvis indflytterne i flere enheder flytter deres ting fra steder med skægkræ, er det næsten garanteret, at de finder et nyt hjem med gode vilkår for at fylde hele det nye hus
Selv små madrester kan tiltrække skægkræ og andre skadedyr. Sørg for at opbevare mad i lufttætte beholdere, tør køkkenoverflader af efter madlavning, og fjern krummer fra gulve og bordplader for at fjerne potentielle fødekilder.
Skægkræ trives i fugtige omgivelser, så det er vigtigt at holde luftfugtigheden lav. Brug en affugter i fugtige rum, sørg for god ventilation i køkken og badeværelse, og udbedr utætheder for at forhindre dannelsen af fugtige gemmesteder.
Små revner og sprækker i vægge, gulve og paneler fungerer som perfekte gemmesteder for skægkræ. Tæt disse områder med fugemasse eller silikone for at forhindre, at de slår sig ned i dit hjem.
Rod og støv giver skægkræ gode skjulesteder. Støvsug regelmæssigt, hold hjemmet ryddeligt, og sørg for at opbevare papkasser, aviser og andre papirprodukter tørt og organiseret for at reducere deres opholdssteder.
For at læse mere omkring bekæmpelse af dem, kan man læse vores artikel i NetNatur