Fri fragt ved køb over 500,-
1-4 dages levering
14 dages fortydelsesret
Faktura og EAN betaling
Hjälp
Konto

Fakta om skægkræ

20. juni 2022
2 minutters læsetid
I over 100 år har skægkræ (Ctenolepisma longicaudata) været kendt som et insekt som trives i huse. Det første tilfælde med skægkræ var i Norge og blev påvist i 2013. Siden da har...

I over 100 år har skægkræ (Ctenolepisma longicaudata) været kendt som et insekt som trives i huse. Det første tilfælde med skægkræ var i Norge og blev påvist i 2013. Siden da har antallet af huse med skægkræ øget kraftigt i hele norden.

Skægkræ lever længe. Under gunstige forhold udklækkes æggene efter to måneder. De er nymfer i over to år før de bliver kønsmodne, da er de ca. 10 mm lange. De kan blive optil 7 år gamle.

Skægkræ er hovedsagelige aktive når der er mørkt og stille og prøver at gemme sig når lyset bliver tændt eller de mærker anden aktivitet. Mange ved derfor ikke at de har skægkræ i hjemmet.

Skægkræ kan spise næsten hvad som helst og har evnen til at nedbryde cellulose sådan at de også kan leve af papir og lim fra tapet. For at udvikle sig skal de også have proteiner som de kan ved at spise madrester eller døde insekter. Har man fået skægkræ i huset kan de bevæge sig rundt i hele huset på jagt etter næring. Skægkræ er svært gode klatrere og du kan derfor finne skægkræ på vægge og i lamperne. 

Hun skægkræ kan lægge opp til 50 æg om året. Hvis man har nogle få skægkræ i huset, vil disse sjældent bemærkes. Næste generation vil først være små og vanskelige at se. Når neste generation bliver voksen øges sandsynligheden for at se insekterne. Samtidig lægges der et øget antal æg og efter hvert år øges bestanden voldsomt.

Skægkræ trives godt ved 22-26 grader og moderat høj luftfugtighed. Ved lavere temperaturer udvikler de sig langsommere. Den kendte og mere udbredte slægtning sølvfisk kræver endnu højere luftfugtighed og man finder den stort set altid i badeværelset, i andre vådrum og i nærheden af disse. Skægkræet kan derimod opholde sig i tør luft i længere tid før det vender tilbage til gunstigere forhold. For at holde på fugtigheden og ikke tørre ud gemmer Skægkræet sig i sprækker og bag lister.

Skægkræet foretager hudskifte gennem hele livet. Ved hudskiftet får den ny skal og kan erstatte ødelagte kropsdele. De går gennem 14 hudskifte før de bliver kønsmodne og fortsætter selv om de ikke længere vokser sig større ved hudskiftene. Før og under hudskiftet holder Skægkræene sig i ro på sit gemmested

Se vores giftfri og effektive fra Silverfish ved at klikke her

71 74 79 72
Se åbningstider
Mandag-Fredag 12-16
mail@proverm.dk
Send os en e-mail

Følg os

Copyright © 2022 Proverm ApS
cross