Fri fragt ved køb over 500,-
1-4 dages levering
14 dages fortydelsesret
Faktura og EAN betaling
Hjälp
Konto

Fakta om skægkræ

24. marts 2023
2 minutters læsetid
I over 100 år har skægkre (Ctenolepisma longicaudata) været kendt som en insektart, der trives i huse. Det første tilfælde af skægkre i Norge blev påvist i 2013. Siden da er antallet...

I over 100 år har skægkre (Ctenolepisma longicaudata) været kendt som en insektart, der trives i huse. Det første tilfælde af skægkre i Norge blev påvist i 2013. Siden da er antallet af husstande med skægkre steget kraftigt.

Skægkre lever længe. Under gunstige forhold klækkes æggene efter to måneder. De er nymfer i over to år, før de bliver kønsmodne, hvor de er ca. 10 mm lange. De kan blive op til 7 år gamle.

Skægkre er hovedsageligt aktive, når det er mørkt og stille, og de prøver at skjule sig, når lyset tændes, eller de bemærker anden aktivitet. Mange ved derfor ikke, at de har skægkre i deres hjem.

Skægkre kan spise næsten alt og har evnen til at nedbryde cellulose, så de også kan leve af papir og lim fra tapet. For at udvikle sig har de også brug for proteiner, som de kan få ved at spise madrester eller døde insekter. Hvis man har fået skægkre i huset, kan de bevæge sig rundt i hele huset på jagt efter næring. Skægkre er meget gode klatrere, og du kan derfor finde skægkre på vægge og i loftlamper.

Hunnene kan lægge op til 50 æg om året. Hvis man kun har et par skægkre i huset, vil man sjældent bemærke dem. Næste generation vil være små og svære at se. Når næste generation bliver voksne, øges sandsynligheden for at se insekterne. Samtidig lægges der et stigende antal æg, og som årene går, øges bestanden voldsomt.

Skægkre trives godt ved 22-26 grader og moderat høj luftfugtighed. Ved lavere temperaturer udvikler de sig langsommere. Den kendte og mere udbredte slægtning sølvkre kræver endnu højere luftfugtighed, og man finder den primært på badeværelset, i andre vådrum og i nærheden af disse. Skægkre kan derimod opholde sig i tør luft i længere tid, før de vender tilbage til mere gunstige forhold. For at holde på fugtigheden og ikke tørre ud, gemmer skægkre sig i sprækker og bag lister.

Skægkre foretager hudskifter gennem hele livet. Ved hudskiftet skifter de til en ny skal og kan erstatte ødelagte kropsdele. De gennemgår 14 hudskifter, før de bliver kønsmodne, og fortsætter med at skifte hud, selvom de ikke længere vokser sig større ved hvert skift. Før og under hudskiftet holder skægkreene sig i ro på deres skjulested

Se åbningstider
Mandag-Fredag 12-16
Kontakt os på 71 74 79 72
Mandag-Fredag 12-16
mail@proverm.dk
Send os en e-mail

Følg os

Copyright © 2023 Proverm ApS
cross